mgr Katarzyna Barańska
04 Kwie

Zupa krem

Krem buraczano - jaglany z kokosową nutą

Składniki:

Buraki  8 średnich sztuk

Ugotowana kasza jaglana  1/2 szklanki

Mleko kokosowe  1/2 szklanki

Cebula  1 sztuka

Czosnek  2 duże ząbki

Jabłko  1 sztuka

Świeży imbir  2 cm

Przyprawy: 1/2 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kurkumy i nasion mielonej kolendry, szczypta majeranku

Oliwa z oliwek  1łyżka

Sól morska lub himalajska  do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200'C. Umyte buraki zawiń w folię aluminiową. Piecz około 40 minut. Kiedy przestygną, obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek oraz starty imbir. Gotuj około 3 minuty. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko i zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dopraw solą do smaku. Po upływie 10 minut wlej mleko kokosowe i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze około 5 minut. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Zachowaj trochę mleka kokosowego do dekoracji.

Twój komentarz




POKAŻ