mgr Katarzyna Barańska
11 Sty

Szpinakowe roladki z łososiem

Roladki szpinakowe to pyszne i szybkie do zrobienia danie ze szpinakiem, wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki na omlet pieczony

  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki mleka (125ml)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
  • 150 g szpinaku np. świeżego baby
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na wypełnienie rolady

  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • siekane zioła: koperek i pietruszka

W wysokim naczyniu umieścić szpinak. Wlać pół szklanki mleka. Dodać szczyptę soli, cukier oraz wbić jajka. Całość miksować ręcznym blenderem. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodać przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksować na gładko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto omletowe wyłóżyć na całą powierzchnię blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Po upieczeniu wyjąć blachę. Papier z omletem przełożyć na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z papierem. Zostawić do przestudzenia na 20 minut. Po tym czasie odwinąć omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmarować serkiem śmietankowym. Kolejno ułożyć obok siebie plastry łososia. Gotową roladę zawinąć w ten sam papier i odłożyć do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut. SMACZNEGO !!!

Twój komentarz




POKAŻ