Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Nowy Sącz
Rezerwacja wizyty Nowy Sącz
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Nowy Sącz, ul. Jana Długosza 23
Dietetyk: Małgorzata Bernady
Nowy Sącz, ul. Jana Długosza 23
Dietetyk: mgr Katarzyna Barańska
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 731 650 650

tel. 731 950 950

 Małgorzata Bernady
Małgorzata Bernady
mgr Katarzyna Barańska
mgr Katarzyna Barańska
Ukryj kalendarz

Przygotowanie do wizyty

Opisanie dotychczasowej diety

Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zalecamy jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą). Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:

  • Godzina
  • Produkty
  • wielkość/ilość
    spożytego produktu

Oto przykład:

  • 12:00 jabłko, średnie
  • 12:40 kawa z mlekiem 3, 2%, kubek
  • 14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki

Im precyzyjniej określisz skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza Twojej dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gramów. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast "Bułka z serem" zapisz lepiej "bułka pszenna" oraz "ser żółty" (zobacz przykład poniżej). Ważne jest także, aby nie "ulepszać" diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.

Poniżej przedstawiamy przykładowy zapis diety

Pobudka 7:20
8:00
bułka pszenna, 1 duża
masło, płaska łyżeczka
ser biały śmietankowy, 2 duże łyżki
jabłko, 1 duże
herbata, 1 szklanka
cukier, 2 łyżeczki




8:10
woda, 0,5l
9:00
snickers, 1 baton
banan, 1 duży
10:30 – 11:30
ćwiczyłam aerobik
13:00
banan, 1 średni
14:00
kotlet schabowy, średni około 150g
ziemniaki, 2 średnie sztuki
masło, 1 łyżeczka
surówka z marchwii i białej kapusty, 1/3 dużego talerza
kompot z wiśni, 1 szklanka



18:00
hamburger McDonald's
Coca-Cola, 0,5l
frytki, małe

22:00
woda, 2 szklanki
czekolada mleczna, 5 kostek
Zasnęłam około 23:30

Przygotowanie do pomiaru

Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. W poradniach Dobry Dietetyk pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

  1. W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
  2. Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
  3. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
  4. Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ